Епілептичні напади бувають різними…

Епілептичні напади бувають різними…

Кожен з нас хоча б раз в житті зустрічався з епілептичним нападом – хтось надавав першу допомогу людині з епілепсією, хтось бачив його в кінострічці, а хтось просто почув про нього від знайомих. Ми уявляємо його доволі стереотипно: йдучи по вулиці, людина раптово падає, “відключається”, в неї мимовільно скорочуються м’язи рук та ніг, йде піна з рота, вона не відповідає на звернену мову. При цьому напад триває 2-3 хвилини, після нього є мимовільний сечопуск. Проте не завжди (а особливо у дітей ) все відбувається саме так.

Ось декілька тверджень, які можуть змінити ваше уявлення про епілептичний напад:

  • Втрата свідомості може бути неповною. Людина, в якої відбувається напад, іноді відповідає вам на запитання (хоча і з затримкою), описує свій стан, може попросити про допомогу.
  • Тривалість нападу буває різною. Епілептичний напад не обов’язково тягнеться декілька хвилин. Його тривалість може становити декілька секунд – зі сторони це виглядає так, наче людина “задивилась” на щось, кивнула головою.
  • Напад не обов’язково супроводжується судомами. Іноді людина може скаржитись на раптове відчуття болю, страху, галюцинації, головокружіння, біль живота чи голови, відчуття “повзання мурашок” тощо.
  • До судом можуть втягуватись не всі м’язи тіла. Епілептичний напад може залучати тільки руку, ногу або взагалі обмежуватись кивком голови чи покліпуванням.
  • Мимовільний сечопуск чи піна з рота – не обов’язкові супутники нападу.
  • Вони можуть статись уві сні. Епілептичні напади не завжди відбуваються вдень. Навпаки, часто вони прив’язані до процесу засинання або пробудження

Таким чином епілептичні напади бувають різними. Якщо ви підозрюєте, що в когось з ваших близьких міг бути епілептичний напад, обов’язково зверніться до лікаря невролога.

Автор: @dr.pastukh

📍Для запису:
☎️телефонуйте за номерами:
+38 098 118 1414
+38 066 813 0160
💻записуйтеся на сайті tsaruk.if.ua

Лікування
варикозу
Закрити